Att andas rätt (o)medvetet

Landskap

Håller som bäst på att lära mig andas. På nytt. Eller närmare bestämt få bort andan ur halsen. Tidigare har jag inte insett att jag andas helt fel. Enda gången jag djupandas är när jag kört ett riktigt hårt träningspass. Och kanske när jag sover. 

Nu när jag insett att mitt sätt att andas inte är optimalt, känns det som att jag inte andas alls. De ytliga, snabba och korta andetag jag lagt mig till med kan vara skadligt för kroppen. Det är ett stort steg att jag blivit medveten om andningen. Nu gäller det att få till den också.

För ett tag sedan gick jag till Yogaskolan i Karlstad och fick ett personligt program utformat åt mig med yogaövningar och framför allt andningsövningar. Eftersom jag varit ganska dålig på att stanna upp och bara vara såg jag ingen annan utväg än att börja från början. Yoga blev då ett första steg mot bättre hälsa. 

Yogaövningarna ska hjälpa mig att slappna av i vissa muskler och leder, medan andningen ska hjälpa hela mig att må bättre. Andas vi rätt kommer så många hälsofördelar som att du blir mer avslappnad, det minskar stress, är bra för magen och kan till och med stoppa huvudvärk.

Det jag alltid gjort fel är att jag stressandats. Alltså jag andas högt upp, i halsen, jag tar inte djupa andetag som når ända ner i magen. Att andas kort och ryckigt kan få dig att må riktigt dåligt eftersom du signalerar till kroppen att det är fara och färde. Om du är medveten och ställer om andningen kommer du genast känna dig lugnare och må bättre. 

Det tog ett tag för mig att lära mig tekniken, men nu när jag känner att jag andas fel börjar jag ta djupa andetag som verkligen känns i magen. Tänk att något så grundläggande som andning kan vara svårt för en del av oss. Ett beteende som inte alls är bra.

Den rätta andningen är långt ifrån en vana, men det är vad den måste bli. Att andas djupare ska bli något naturligt som kommer av sig själv. Har jag lärt mig andas ytligt måste jag ju kunna lära mig den rätta andningen igen. 

Hitta ett ställe där du finner det enkelt att andas. För mig är det landet och skogen som gäller. Där hittar jag andning och lugn.

Piteå Tidningen skriver om hur du andas rätt och vad som gäller vid olika sorters träning. Läs artikeln från 2013.

Klara. Färdiga. Andas!

UA-74501118-1