Majas kloka ord

Erika Bergkvist

För ett tid sedan rasade jag ihop, bokstavligt talat, under ett träningspass. Jag trodde jag skulle dö, eller minst att jag var allvarligt sjuk. Det visade sig vara stress, och utmattning.

Några dagar innan min kropp sa stopp, tog jag mig tid att prata med en av de friidrottare jag tränar bredvid varje dag. Oftast blir det bara ett Hej, hur är det, hur är det själv?, när vi möts på 60-metersbanorna eller vid lyftpodierna. Inte för att vi inte vill prata utan för att vi är så fokuserade på vår träning. Men så kommer det dagar då vi stannar till för att verkligen lyssna till varandra och prata om vad som råkar vara i någons medvetande just då.

Även om vi inte känner varandra väl, så bryr vi oss om varandra där i hallen. Vi ses nästan varje dag, gläds med varandra när personliga rekord sätts, och gråter när drömmar går i kras. För vi vet vad någon går igenom, hur ont det gör ibland, hur kul det är att lyckas och vilken stor del av livet idrotten är. Den betyder inte allt, men mycket. Därför bryr vi oss, därför finns vi där för varandra.

Den här dagen var jag på väg hem när jag stannade till för att prata med Maja, hon som springer så otroligt vackert och har det bästa leendet. Maja hade själv reflekterat mycket senaste året. Även om vi sa så mycket mer den där dagen så fastnade det här hos mig, och sedan dess har jag ofta tänkt på vad hon sa.

“Ta hand om dig själv. Gör det du känner för. Spara pengar, men inte för mycket. Lev nu. Se till att trivas med tillvaron. Känner du dig stressad, ta reda på varför. Och sedan, sluta stressa för det är inte värt det.”

Det kan låta självklart, det kan låta banalt men det är det inte. Det är livet det handlar om. Det är dig och mig det handlar om.

Varje dag försöker jag ta till vara på det där. Bli lite bättre på allt det där. Just nu är det svårt, för jag vill så mycket, ska hinna så mycket, spara till så mycket, passa på att leva så mycket och vara så mycket. Fast just nu orkar jag inte.

När det är som värst tänker jag på Majas kloka ord, och allt känns lite bättre.

UA-74501118-1