Säg nej!

För att vara alla till lags och för att framstå som en driven och inspirerande person säger vi gärna ja, till allt. Det var i alla fall vad jag gjorde. Ja till allt jobb, allt ideellt arbete, alla fester, alla sammankomster, alla vänner, alla släktingar och allt annat som kunde vara bra eller kul att vara med på. Även om jag egentligen inte ville eller orkade sa jag ja, för att vi har lärt oss att ett ja är roligare än ett nej.

När utmattningen slog till med full kraft insåg jag att jag antagligen inte sagt nej till något sedan jag lärde mig ordet nej som liten. Krisen fick mig att börja fundera på varför. Varför kunde jag inte säga nej? Trots att jag redan hade hundra saker att göra och lika många sammanhang jag var involverad i.

Var jag rädd att gå miste om något? Ja ibland. 

Kände jag mig tvungen? Jo, det hände väl.

Var det en livsavgörande chans som inte gick att missa? Oftast inte.

Det fanns tusen anledningar till att jag sa ja, men ibland fanns inte en enda. Jag insåg att jag aldrig tackade nej för att jag inte visste hur man gjorde. Jag hade ingen aning om hur det kändes. Och hur skulle folk reagera? Jag kunde helt enkelt inte säga nej, för man säger ja. Det bara är så. För det är så kul och givande att jobba, träna, umgås, samarbeta och vara med där det händer.

Det är givande och kul tills man inte orkar längre. Då framstår det som fullständigt idiotiskt att man nickat jakande och fyllt kalendern tills du inte har tid för varken familj eller vänner. 

Det är inte så farligt att säga nej. Att välja bort saker, människor och tillfällen. Det är ett måste för mig nu, annars skulle jag inte orka jobba heltid igen. Jag hade så många uppdrag förut att jag jobbade mycket mer än heltid. Och för det mesta var det väldigt kul, men det var inte alltid bra.

Att säga nej gör mig inte till en tråkig person som aldrig kommer att få frågan igen. Det visar bara att jag har insikt om mig själv och vad uppgiften kräver. Hinner jag inte, eller orkar jag inte just nu så är svaret nej. Men visst säger jag fortfarande ja ibland, och det känns faktiskt roligare nu än förr eftersom jag aktivt väljer.

En duktig flicka måste också kunna säga nej, och veta att hon är bra precis som hon är.

IMG 7563