Hjälp oss istället för stjälp oss

erikax2

I februari i år gick jag in i den där förbaskade väggen. Nu har jag börjat resa mig igen och mår efter omständigheterna bra, även om jag fortfarande har en lång väg att gå.

Försäkringskassan har återigen fyllt tv-nyheterna, tidningar och Facebook, och som vanligt är det inte i några positiva ordalag. Det har bland annat handlat om psykisk ohälsa och hur svårt det kan vara att få sitt sjukintyg godkänt. Det gör mig så upprörd. Det gör mig ont. Precis där har jag ju jag nyss varit och för mig gick det rent utav som en dans.

Min läkare skrev bra och faktabaserade intyg som verkligen beskrev vad jag led av och i vilken omfattning. Hade jag inte hamnat hos en så bra läkare hade jag nog gått sönder ännu mer. Jag är osäker på om jag ens överlevt om jag skulle behövt slåss med försäkringskassan och deras handläggare och regler. Min kontakt med Försäkringskassan har faktiskt också varit enbart positiv. Inget krångel, ingen misstro, inget tjat och ingen ångest över pengar. Min handläggare Caroline skulle få en stor kram om jag träffade henne, för hon har peppat och stöttat i varje samtal. Hon har ringt mig en gång i månaden och frågat hur det går och sedan betalat ut mina pengar. Tack Caroline.

De har tidigare fått kritik för att de är misstänksamma, och jag tänkte att de nu äntligen rättat till saker och ting inom organisationen. Sjukskrivningarna för utmattning och depression och ångest ökar och med det verkar Försäkringskassan bli mer och mer misstänksamma och ovilliga att tro på människors sjukdom. Det är som att de går in med inställningen att vi försöker att lura dem. Istället borde de, och samhället i övrigt, titta på vad som är fel här i Sverige. Varför ökar stress med utmattnings följd? Trots att de flesta av oss har det rätt så bra. Varför ställs det så höga krav? Varför räcker det inte att vara människa? Varför måste vi jobba ihjäl oss?!

Hörde på radion på väg till jobbet idag, om en kvinna som inte blivit sjukskriven på grund av att läkarintyget inte föll Försäkringskassan i smaken. De sa att de behövde en komplettering eftersom de tyckte läkaren baserat intyget på hennes egen beskrivning av sjukdomssymptomen. Komplettering skickades men inte heller denna gång beviljades hon sjuklön. Psykisk ohälsa syns inte utanpå eller i ett blodprov. Vad undrar jag, ska läkaren basera sitt sjukintyg på när det inte syns? Psykisk hälsa pågår inuti. En vanlig förkylning är lättare att bli sjukskriven för än utmattning. Och tro mig, jag skulle hellre gå igenom 100 förkylningar än att hamna i utmattning igen.Så hemskt är det. Och så fruktansvärt känns det. De symptom jag haft både psykiskt och fysiskt går inte att beskriva för någon som inte varit med om det. Ändå sitter någon på Försäkringskassan och bestämmer att personer med sådana här diagnoser inte är nog sjuka. Hör ni hur fel det låter?

Alla känner någon som varit i den här situationen, därför hoppas jag du tar dig tid att dela. Vi är fler än vi tror!

Går du in i väggen rejält kan du få skador på hjärnan som stannar kvar i upp till sju år. Det är hjärnan som blir utmattad. Sedan sänder den ut olika kroppsliga signaler för att varna och få oss att vila. Den ställer också till det med minnet, det bli svårare att planera och att orka arbeta blir till slut omöjligt. Är det något Försäkringskassan vill ha på sitt samvete? Hjälp oss istället att stoppa i tid!

Sjukskrivningarna ökar lavinartat när det gäller psykisk ohälsa, och främst bland kvinnor inom tjänstemannasektorn. Något måste naturligtvis göras, krafttag måste tas. Men att misstänka folk för fusk, minska sjukpenningen eller göra det ännu svårare att bli sjukskriven är inte en väg att gå. Jag tror inte försäkringskassan förstår hur allvarligt utmattning och depression är. Går det riktigt illa så dör du. Ja, för mycket stress kan göra att hjärtat lägger av, även hos människor. Arbetsgivaren har en viktig roll. Likaså arbetskamrater och familj. Ser andra varningssignalerna kan fånga upp dem som är på väg neråt och korta sjukskrivningstiden rejält. Det vinner alla på. Inte minst den drabbade. Men att vi har en Försäkringskassa som fungerar är trots allt det viktigaste när vi väl hamnat där. Just nu stjälper de mer än hjälper.

Den första bilden visar hur jag vanligtvis ser ut, och den andra visar hur jag ser ut efter en panikångestattack. När jag ser den tänker jag att det inte är jag. Det är något annat som tagit över mig och min kropp.Jag vill passa på att tacka Försäkringskassan för att ni inte misstrodde mig och krånglade.

Tack för att ni lät mig göra det som var bäst för mig då, att vila. Tack till min läkare på Vårdcentralen Gripen i Karlstad som skrev intyg ingen kunde ifrågasätta.

Tack alla som hjälpt mig tillbaka.Tänk om det kunde fungera lika bra för alla.

UA-74501118-1