Det sköra och det starka

Det slår mig ibland. Hur mäktigt livet är. Och hur märkligt. Hur starkt och vackert. Samtidigt så skört. Mäktigt för att vi är så mycket, kan utföra underverk och för att vi är kapabla till det mesta. På både gott och ont. Märkligt för att det är så föränderligt, överraskande och nyckfullt. Vi vet ju egentligen inte någonting. Inte helt säkert. Det slår mig att jag har fått ett liv, just det här just nu, att leva. Det slår mig att det en dag kommer ta slut. Att jag inte ska finnas mer. Det är okej. Däremot är jag inte okej med att inte vara sann. Mot mig själv och andra. Jag vill göra det jag tror på. Säga allt det där jag tänker. Låta de människor som betyder något för mig få veta det. Det är sådant jag vill för dig också. Försök att göra allt det där. Jag klarar inte av det varje dag, men det finns alltid med mig.

Gör inget för att andra säger att du borde, och gör inget bara för att det är enkelt. Känn efter på riktigt när det handlar om just känslor. Var så som bara du är. Det är därför jag tycker om dig.

Mitt uppe i utsättning av medicin och det känns att kroppen går igenom något stort

En utmattningsdepression kan inte jämföras med något annat, men för att ni som inte drabbats ska kunna relatera säger vi att det är som en influensa. Det är hundra resor värre, men influensa har de flesta haft och det är inte någon lek det heller. 

Under en influensa blir du ofta sängliggande, är seg, har ont i kroppen, har yrsel, feber och frossa. Och så lägger vi till illamående också så har vi en riktigt fin cocktail. 

Vid influensa kan du ta diverse mediciner för att måendet inte ska vara fullt så jävligt. Det finns hostmedicin, penicillin, halstbaletter, värktabletter och så vidare. Det är rätt skönt att det finns. När du är helt slut av utmattning och dessutom är deprimerad och har ångest finns ibland ingen annan utväg än att ta anti-depressiv medicin. Den här medicinen hjälper dig också men det kommer att ta ett tag, kanske en hel månad innan du blir bättre. För det som händer för många av oss är att vi blir sämre de första veckorna. Alltså allt blir sämre. Depressionen, ångesten, illamåendet, yrseln, domingarna. Tyvärr är det här den enda utvägen för att du ska bli frisk. Efter några veckor blir du faktiskt bättre och symptomen börjar försvinna så sakta och lite ljus sipprar in mellan allt mörker. 

Anti-depressiv medicin måste man stå på ett tag för att den ska verka ordentligt. I alla fall ett halvår men helst över ett år så att depåerna hinner fyllas på. Det kommer en dag när det är dags att sluta. Det gör dig livrädd, precis lika rädd som när du skulle börja eftersom du då får veta att symptomen kan komma tillbaka igen med full kraft. Efter någon månad ska de dock försvinna och du kommer om allt går bra må som en människa igen. Är det ens rimligt att ta en sådan medicin kanske du tänker? Svaret är ja, om du vill överleva. 

Väldigt sällan pratas det om de här utsättningssymptomen. Det får man inte veta när receptet skrivs ut. Knappt när dagen kommit då du faktiskt ska sluta. Antagligen säger man inget för att tveksamheten kring att ta medicinen skulle bli ännu större.

Utsättningssymptom kallas det för att kroppen även nu reagerar på medicinen. Fast nu åt motsatt håll. Nu försöker den vänja sig vid att inte ha anti-depressiva i omlopp. Faktum är att du kan få de här symptomen även om du trappar ner försiktigt. Det spelar ibland ingen roll om du slutar tvärt eller tar ett halvår på dig. Anti-depressiva är ofta inte alls beroendeframkallande men det som sker i kroppen kan liknas vid att ha abstinensbesvär.

Symptomen då? Ja de liknar de du får av att ha ångest eller depression. Det kan handla om yrsel, svårt att sova, kräkningar, domningar, illamående, svettningar, stickningar i huden, slöhet, nedstämdhet, oro. Och rätt som det är kan du börja gråta kraftigt. 

När jag började ta medicin mot min ångest var jag extremt tydlig med att jag skulle sluta. Att jag en dag skulle stå på egna ben, vara lycklig i mig själv och ta hand om mig på ett bättre sätt. 

Nu sitter jag här med utsättningssymptom som jag känner så väl igen, och visst är jag lilte rädd. Inte så rädd som jag skulle kunna vara eftersom jag inte känner någon ångest eller nedstämdhet utan bara en massa andra reaktioner som magkatarr, yrsel, ingen matlust, stickningar, illamående och det värsta av allt; verklighetshoppen. De är väldigt svåra att förklara men jag försvinner i en millisekund, samtidigt som det brusar till i huvudet, jag blir yr och blicken blir suddig. Det känns för ett ögonblick som att jag ska svimma, som att jag tappar balansen.

Jag vet att det inte är något farligt och helt normalt. Jag klarar att jobba, träna och fungerar ganska bra i vardagen även om jag är trött. Jättetrött. Tröstar mig med att det går över. Att jag ska hålla ut. Det som kommer efter är förhoppningsvis något mycket bättre.

IMG 9681

Forgiveness

I put pride in many of my charcteristics. Others i dislike and wish i didn’t possess. However, it’s my charcteristics along with my abilities that makes me who i am. Just like it is for you. 

One of my abilities i’d like to think of as a power, a might. And that is my ability to forgive, and to say I’m sorry. It’s something i’ve practiced and always try to improve about myself. 

To be able to forgive is something really beautiful. It is hard sometimes, but to be able to move forward, to learn and to fully live, one must do that. It’s not about forgetting though, just see past what needs forgiving and see the strength in that. It means you want to try and understand.

It is equally as hard to say I’m sorry. And equally as important. If you can say I’m sorry and truly mean it you’re on your way to greatness. Say you’re sorry and try to explain to the one you’ve done wrong what happend. You’ll be surprised how willing people are to forgive. Never forget, but forgive. There is a beauty in that as well. 

När du vänt dig om är jag redan borta

Inlägg från förra webbsidan igen. Några år gammalt, men rätt bra om jag får säga det själv.

 

"Jag längtar inte efter någon. Bara en plats. Ett ställe av lugn, trygghet, lycka och kärlek. Det behöver inte vara du. Inte heller du. Men det måste vara jag. 

Jag längtar inte efter dig. Bara något. Det som kan få mig att känna mer. Något som rör upp, fyller mig, får mig att ständigt skimra. 

Det är inte den rätte jag väntar på. Finns ens en sådan? För dig kanske. Jag väntar aldrig, kanske är det därför ingen hinner ikapp. När du vänt dig om är jag redan borta. 

Jag vet vad jag vill, fast inte alltid varför. Mina tankar känns inte alltid som mina, fast ändå som jag i sin renaste form. Det är dem jag måste bli ett med. 

Det jag känner är aldrig som jag tror att jag ska känna. Varje dag överrumplas jag av mig själv. Överraskas och övervinns. Det är inte lätt att vara människa. Aldrig logiskt. Alltid märkligt. 

Vill jag, så gör jag. Gör jag, så kan jag. Kan jag, så vill jag. Igen och igen. Det är evigheten. 

Ändå känns det som att jag väntar. Väntar, väntar, väntar. Fast jag vet inte på vem. Någon. Söker efter känslan. 

Den skymtar ibland. Försvinner alltid snabbt. Tänker att jag skulle låtit bli. Men det gör jag aldrig, utan måste ta reda på, känna efter och se. Allt måste bli tydligt. 

Ska jag? Svaret är alltid ja."

FullSizeRender 2

logo erika

Panikångest - när det inte står rätt till

Vad fan är det som händer?

Jag är på väg att få en hjärtinfarkt.

Är det så här en hjärnblödning känns?

Om jag slutar röra på mig svimmar jag.

Jag kanske håller på att bli galen?

Kan inte någon hjälpa mig?!

Nu dör jag.

Sådana här tankar är inte ovanliga när man för första gången upplever en panikångestattack. Det är den kraftigaste formen av ångest och under attacken är du helt övertygad om att du kommer att dö. Det är inte bara något man säger. Dödsångesten är kraftig och rädslan stor. Under attacken vill man inte dö, men efter och emellan omgångarna med panikångest gör man nästan vad som helst för att inte hamna där igen.

Min första panikångestattack kom under en friidrottsträning. Inte hade jag kunnat föreställa mig att det var så det kändes att ha ångest. Jag trodde först jag druckit för dåligt, ätit för lite eller tränat för mycket. Just den gången kom den smygande och var långt ifrån den värsta jag haft. Fast kanske den läskigaste.

Det som händer i kroppen är egentligen inte konstigt. Den försöker tala om för oss att det räcker nu. Att något inte står rätt till. Att den måste kylas ner lite, att det är dags att vila om vi ska kunna fortsätta leva. Kroppen talar om detta genom;

 • Hjärtklappning eller hög puls
 • Skakningar
 • Svårighet att andas
 • Kvävningskänsla
 • Svettningar
 • Tryck över bröstet/hjärtat
 • Illamående
 • Yrsel
 • Domningar och stickningar
 • Ena stunden varm, andra kall
 • Dödsångest
 • Overklighetskänslor
 • Rädsla för att tappa kontrollen

Det kan se väldigt olika ut från person till person, och en attack kan hålla på i allt från några minuter upp till flera timmar. Jag har upplevt både attacker som varat i fem minuter, men också en sådan som pågick i cirka en timme. Och det var efter den som höll på så länge som jag bestämde mig för att börja medicinera. Att leva med ångest blev till slut ohållbart för mig. Ångest, oro och rädsla är tätt sammankopplat och har du inte haft panikångest kan du ju föreställa dig hur det skulle kännas att gå omkring och vara livrädd för allt hela tiden. Då kanske vi närmar oss känslan lite.

Efter den där första attacken levde jag med ständig ångest i sex månader. Oavbrutet kände jag en ångest som låg och lurade under ytan. Med jämna mellanrum kom också panikångestattackerna och hälsade på. Oftast efter att jag varit bland mycket folk, pratat om jobbiga saker eller om jag ansträngt mig för mycket. Helt enkelt tillfällen då mitt psyke och min kropp inte orkade stå emot.

Den där ständiga ångesten som fanns i mig kändes inte på samma sätt som en panikattack. Den kryper under huden och påminner dig hela tiden om att den finns där. Hos mig gestaltade den sig som stickningar och domningar, främst på vänster sida. Den gjorde så att jag trodde att luften skulle ta slut. Jag fick koncentrera mig på att andas, eftersom jag trodde att om jag inte gjorde det skulle jag kvävas. Och så alla oro- och katastroftankar. Jag kunde sätta igång mig själv och min ångest för att dö eller att andra skulle råka illa ut bara genom att se något hemskt i en tidning. Ångesten talade hela tiden om för mig att om jag inte passade mig skulle en attack komma och ta mig. Och göra allt ännu värre.

 IMG 9573IMG 9574

UA-74501118-1