Det är klart du ska tycka att du är vacker

Erika Bergkvist
Det här kanske är lite obekvämt, ja till och med lite kontroversiellt. Just därför borde någon lyfta frågan. Det är definitivt inte bara jag som tänkt och känt det jag nu valt att ägna dagens inlägg åt.
 
Jag får ofta höra att jag ser bra ut. Sådär ska man inte säga för det är fruktansvärt osvenskt, och vi har Jante-lagen och allt det där. Jaja, men jag är en av de största motståndarna till den söder om Dalälven. Dessutom vet jag att jag bara är ful ibland, och jag gillar att få komplimanger om mitt utseende. Det gör du också. Jag passar också på att ta åt mig av uppskattningen folk visar. Med detta sagt menar jag inte att jag uppfattar mig själv som ens i närheten av perfekt eller vrålsnygg, jag har komplex för saker i mitt yttre precis som alla andra. Det finns massor, men eftersom jag inte tänkt göra något åt dem får jag ju bara göra det bästa av det.
 
Något som är lite tråkigt är att man många gånger blir bedömd efter enbart utseende. Kanske speciellt om du är tjej. Ett snyggt yttre går enligt många inte hand i hand med intelligens. Tyvärr är det så, idag, år 2016. Det är klart att jag vill uppskattas för hur jag ser ut, men jag vill också bli uppskattad för alla andra grymma kvaliteter jag har. Som att få människor i min omgivning att må bra, att jag alltid är ärlig eller att jag är riktigt bra på att organisera.
 
Det där med utseende och innehåll är en möjlighet. Både du och jag känner flera stycken. Visst det finns galet snygga tjejer som är blåsta, men det finns också galet snygga tjejer som är hjärnkirurger. Du förstår vad jag menar. Men det är komplicerat att vara tjej. Bryr du dig för mycket om utseendet är inte det bra, och bryr du dig inte alls är inte det bra heller. Var och en får bry sig så mycket de vill. Vi som vill ska kunna omfamna vårt utseende och få tycka det är riktigt nice utan att skämmas.
 
Det har hänt att jag fått kommentarer, oftast från personer jag precis träffat, med rent korkat innehåll. Där en person dömt mig utifrån att jag tar god tid på mig när jag sminkar mig, eller för att jag vill rätta till kläderna framför en spegel, eller så tycker personen att jag ser bra ut men stör sig lite på det och därför måste fälla en helt onödig kommentar. Aldrig att jag skulle säga något liknande till någon som väljer att aldrig bära smink. Vad har jag med det att göra? Nej, just det. Ingenting.

Att vara medveten om sitt yttre och samtidigt gilla det gör inte en person självgod eller ytlig i ordens dåliga bemärkelse. Det måste ju vara tillåtet att tycka om sig själv, hur ska vi annars kunna gilla någon annan. Däremot ska det väl helst inte ta överhanden, utan det ska synas att det finns massor av kvaliteter där bakom också. Det ena utesluter inte det andra. Om någon skulle ha problem med att se bortom allt det vackra och tycka det är distraherande, och anta en massa saker, så är det faktiskt deras problem. Det är möjligt att vara vacker, smart, sexig och rolig i en och samma person. För många av oss är det viktigt att vara allt det där. Samtidigt vill jag vara öppen, snäll och ha integritet.
 
Jag säger inte att alla måste och ska framhäva sitt utseende. Vill man inte det är det också helt och fullt tillåtet, och inget som ska ifrågasättas.
Bland mina bästa vänner hittar ni min mascara. Vi har hållit ihop sedan jag var tolv år och det kommer antgaligen hålla livet ut. Du har säkert också ett sådant verktyg du inte kan leva utan. Ibland gör jag mig vacker för att må bra i mig själv, och ibland gör jag mig inte vacker för att jag mår bra i mig själv ändå. Vissa dagar behöver man bara den där extra boosten som snygga kläder och lite rouge kan ge. Det är inget att skämmas för, även om jag aldrig vill bli mitt utseende. Råkar det vara någons uppfattning så ligger ju återigen problemet hos dem.
Med den här texten vill jag hylla dem som diggar sitt yttre och njuter av att visa upp det. Jag försöker inte bevisa något, bara belysa.
Så du där, som tycker att du är vacker, fortsätt tycka det. Strunta i de som antar saker om dig baserat på ditt utseende. Visa tvivlarna och tyckarna vad som finns under ytan. Var den bästa versionen av dig själv, vad det än gäller.
Yeah!