Ett beroende

Hjärnan klarar inte alla inryck och den informationsmängd vi får idag. Som bekant har vi ju samma sorts hjärna som när vi levde i grottor och allt vi ville var att sova, jaga, äta och föröka oss. Då kunde vi lätt ta in all information som kom vår väg. Jag tror inte vi behöver gå så långt tillbaka för att informationsmängden skulle vara hanterbar. För bara 20 år sedan var det lättare att sotera och ta in den information som kom i vår väg. Ida kan vi inte sålla längre. Den stora anledningen till detta och boven i dramat är den smarta telefonen.

Vad gör telefonerna med oss? Varför är vi så beroende? De som skapar appar och jobbar med sociala medier vet hur vår hjärna fungerar och ger oss tjänster som får oss att inte kunna sluta använda dem. Vi blir på riktigt beroende, ett beroende som är svårt att ta sig ur. Telefonen får all vår uppmärksamhet, och ibland känns det som att vi inte kan lägga den ifrån oss.

Jag vet hur jag själv är, min telefon har i princip vuxit fast i handen, vilket är sorgligt men sant.

Vi tittar på telefonen var tionede minut. Den åker upp och ner ur fickan, vi sträcker oss efter den som vore den en livboj. Vi måste bara kolla ifall vi missat något. Den kallar på vår uppmärksamhet hela tiden. Och det finns inget vi kan göra utan den. Inte sitta i möte, inte gå på toaletten, inte äta, inte se på tv, inte sova. Den har blivit mer än en viktig del av tillvaron, den har blivit en del av oss. Men det sorgliga är ju att vi blir mindre och mindre människor på grund av den. Vi interagerar, men inte ansikte mot ansikte. Vi pratar, men inte på riktigt, vi gillar, kommenterar och delar men skulle vi göra det i det som kallas verkliga livet? Beroendet har mycket att göra med den ständiga bekräfltelsen och våran oro över att inte få vara med, hänga med eller synas lika mycket som andra. Just det beteendet är inget nytt, för så har människan alltid varit men med de möjligheter sociala medier ger har det blivit så mycket mer påtagilgt.

Vi har inte sett resultatet av det här än. Var kommer det föra oss? Vad kommer det göra med oss? Vilka konsekvenser kommer det att få? När hjärnan inte orkar längre. Vilka åtgärder kan vi vidta? Vilka regler kan vi sätta upp för oss själva och i samhället?

Vi måste bestämma oss för vilka vi vill vara, och hur vi vill leva. Vi kommer att få lära oss den hårda vägen vad det gör med oss att alltid vara tillgängliga. 

En stor del av stress, depression och ångest hos många kan härledas till sociala medier och att alltid vara tillgänglig. Den stress hjärnan utsätts för genom telefonen och den ständiga tillgången till information, nyheter, kompisar, kändisar, video, dejting, bilder och jobb, gör att vi aldrig vilar. Det räcker nog att gå till sig själv och tänka hur det känns att se andra göra saker man borde hinna med och göra som att resa, jobba hårt, ha en snygg kropp och ett underbart umgänge. Men vi vet ju alla att livet inte är så. Även om vi verkar tro på det bara för att det ligger på Instagram.

 IMG 0132