Sprider du bra eller dålig energi?

Tunnel med färgglada lampor

Något som påverkar oss mer än vi tror är andras känslor. Vilket ju då också innebär att du och jag påverkar andra genom vilka energier vi sänder ut. När man säger det så låter det kanske lite flummigt, men häng på ändå.

Olika människor känner av stämningar, humör och känslor olika mycket. En del väldigt mycket, andra nästan inget alls. Ofta är vi inte medvetna om det själva, nej det är inte ovanligt att vi känner oss själva väldigt dåligt och inte alls har någon insikt i varför vi mår som vi mår. En fråga vi borde ställa oss varje dag för att kunna fungera som individer. Vi känner saker men tänker inte så mycket på varför eller när och hur. Känslorna bara är där, eller så trycker vi undan dem. Inget av alternativen är speciellt bra, speciellt om det gäller sådant som får oss att må dåligt.

Har du, som jag, genomgått en kris i livet? Du kanske befinner dig i en just nu eller så har du någon närstående som för tillfället kämpar med något. Det brukar heta; Inget ont som inte för något gott med sig. I det här fallet brukar det stämma. Innan min livskris funderade jag sällan på varför jag kände det jag kände. Det spelade ingen roll om det var glädje, oro eller rädsla. De fick bara vara där en liten stund, tills jag bestämde mig att trycka undan dem längst in i mina mörkaste vrår.

Nu, en utmattningsdepression senare, kan jag direkt härleda mina egna känslor och mitt humör till människor omkring mig, min egen stress eller hur jag tar till mig saker och ting. Hur jag väljer att ta hand om mina, och andras, känslor. I större utsträckning kan jag välja det som gör mig gott och sortera bort det som tar ner mig.

Mitt under de brinnande inre krigen är det svårt att värja sig mot känslor och stämningar. Ja för mig var det omöjligt. Det var som att jag hållit tillbaka så många års kamp och frustration att allt kom upp till ytan på samma gång. Om jag då träffade någon som var stressad eller sur, då blev jag också det. Jag tog in även den personens känslor och lade dem uppepå mina egna. Det var som att bli angripen av ett virus som hela tiden ökade i styrka.

Efter en kris, ett sammanbrott eller sjukdom tar det ett tag att komma ta sig ut i ljuset igen. Du måste först samla material för att kunna bygga upp dig själv igen.

Något du alltid kommer att ha med dig är vikten av att ta hand om dina känslor och, för att återknyta till att sprida energi, hur lätt du kan påverka andra med vad du sänder ut för signaler. Handlar det om härliga känslor som gnistrar av positiv energi, så är det bara att ösa på (oftast). Är du glad blir andra glada. Om det däremot kommer till negativa känslor som stress, oro eller irritation är det inte riktigt lika bra att dela med sig av dem. Här har du istället ansvar för att uttrycka dem, tala om vad som stör och inte låta det gå ut över andra. 

Att tackla känslor kan bli något helt nytt. En värld där de är något av det viktigaste du har, både inom dig och dem du visar utåt. Du börjar förstå att det bästa du kan göra är att istället för att visa dåligt humör, stressa eller anklaga andra människor olika saker, är att tala om att du har en dålig dag, be om hjälp och lösa de problem som uppstår genom att vara konstruktiv. Gärna tillsammans med andra. Och att prata om sina känslor är enormt underskattat, det kan göra under för en dålig dag. Ja det kan till och med göra en bra dag ännu bättre.  

Du är ansvarig för dina egna känslor mer än något annat. Du kan välja att inte bli arg, du kan välja att se positivt på tillvaron, du kan läka dig själv genom att prata om det som får dig att må dåligt, du kan välja att inse att stress inte löser något och du kan välja att sprida bra energi. Allt detta är avgörande för om människor kommer orka vara en del av ditt liv någon längre tid. Att vara god, snäll och glad är tre otroligt underskattade egenskaper idag.

Så tänk efter...vad får din tillvaro att bli ljusare?