De som inte är som du

Fågel vid Rehn

Artiklar, nyhetsinslag, sociala medier och onödiga kommentarer i fikarummet. 

Ska det vara två steg fram och ett tillbaka hela tiden. Fast just nu känns det faktiskt som att vi tagit två steg tillbaka. Ja kanske till och med tre.

Frågor snurrar runt i huvudet om vad som fått dig till den plats där du är just nu? Vem, vad, vilka, när, var och hur har gjort dig så illa att du måste sprida hat. Vad är det som gör dig så förträfflig? Har du ens brytt dig om att försöka se det ur någon annans synvinkel. Har du försökt känna med människor, istället för emot dem? 

För att verkligen tycka illa om något eller någon, inbillar mig jag att det måste hänt något hemskt. Du måste ha upplevt något fruktansvärt. Blivit förtryckt. Oönskad. Nedvärderad. Undanskuffad. Förföljd.

Fast nej, du har inte blivit något av det där, för då skulle du ha förmågan att känna empati och ha viljan att vara medmänniska. Istället har du valt att vara emot. En motmänniska.

Kan du berätta för mig vad som får dig att hata. Stänga ute, skärma av. Beskylla. Vad är det som stör dig så med de som står upp, de som tycker något annat, de som tror på en annan gud.

De som inte är som du.